sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Kuluttajaturvallisuutta äärimmillään vai viranhaltijan velttouttaOlipas työn ja tuskan takana saada selvyys mitä EU-määräystä kaupungin viranhaltija tarkoitti kertoessaan, etteivät jyväskyläläiset voi ostaa lakkautettujen leikkipuistojen välineitä.

Ehkä työ ja tuska johtui siitä, ettei sellaista määräystä ole. Olin yhteyksissä sekä Kuluttajavirastoon, että Tukesiin ja molemmista sain vahvistuksen asiaan.

Kuluttajaturvallisuuslaki 920/2011 perustuu kyllä EU:n tuoteturvallisuusdirektiiviin, mutta tuossa direktiivissä määritellään lähinnä standardit välinevalmistajia varten. Meillä Suomessahan kuluttajalainsäädäntö on aina ollut himpun verran edellä ja ehkä tiukempaakin, etenkin tuoteturvallisuuden osalta kuin EU-maissa yleensä.

Laki ei siis suoraan kiellä myymästä leikkipuistovälineitä, mutta toki myyjän tulee varmistua tuotteen turvallisuudesta, samoin kuin koko ketjun. Eli välinevalmistaja, myyjä ja käyttäjä ovat vastuussa turvallisuudesta. Eteenpäin myytävän tuotteen on siis oltava ehjä ja oikeasta asennuksesta on kerrottava ostajalle. Ja tämähän on helppoa, sillä monilla valmistajilla (kuten vaikka Lappset) asennusohjeet löytyvät nettisivuilta, joista löytyy myös huoltokirjalomakkeet ym.
 Ostaja itse vastaa asennuksen laadusta, kuten välineen huollosta ja oikeasta käytöstä.

Käytöstä poistettujen välineiden ei myöskään tarvitse täyttää uusimpia standardeja, vaan valmistushetken mukaiset standardit.

Siis toiveissa saattaakin olla, että kaupunki tekee lähiaikoina ohjeistuksen leikkipuistovälineiden myynnistä kaupunkilaisille! Voittaisiko sittenkin järki tässäkin asiassa ja käyttökelpoiset välineet pääsisivät kaatopaikan sijaan käyttöön. Ihan vielä en uskalla hihkaista, mutta jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan kaupungin tiedotetta asiasta :)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.