maanantai 22. huhtikuuta 2013

Palveluita linjaamaan
Kunnilla on tällä hetkellä 535 lakisääteistä tehtävää ja velvoitetta. Tuo määrä on onneksi lähiaikoina vähenemässä, mutta siitä huolimatta tekemistä jää. Jää myöskin pohdittavaksi mitä palveluita halutaan noiden lakisääteisten lisäksi ylläpitää ja miten nuo lakisääteisetkin palvelut järjestetään.

Ikävä tosiasia on, että rahaa ei enää riitä kaikkien palveluiden ylläpitoon saati uusien tarjoamiseen. Useampiin olemassa oleviin toki riittää, mutta ei aivan jokaisessa totutussa palvelupisteessä. Ja mitä enemmän palveluita haluamme, sitä enemmän on otettava lainaa. Onko se tasa-arvoista, että meidän sukupolvemme ottaa lainaa, jonka meidän lapsemme ja lastemme lapset saavat aikanaan maksaa?

Säästöpäätökset ovat vaikeita asioita, mutta välttämättömiä. Jyväskylässä on tekeillä palvelulinjaus. Palvelulinjauksissa käsitellään niitä periaatteita, joilla Jyväskylän kaupungin palvelut järjestetään tulevaisuudessa talouden kannalta kestävällä tavalla lähivuosina. Linjauksissa kuvataan palveluiden olennaiset muutokset, joilla on merkitystä talouteen tai palveluiden tuottamistapoihin. Linjauksessa otetaan siis kantaa siihenkin mitä palveluita kaupunki tuottaa itse ja mitä hankitaan ostopalveluna tai muilla tavoin.

Palvelulinjauksen tekeminen ei ole todellakaan helppoa. Niin monta kuin on palvelun käyttäjää, on myös mielipidettä siitä mikä on tärkeää ja mikä ei. Paljon riippuu myös siitä,  mikä kanta palveluiden tarkasteluun halutaan ottaa.

Esimerkkinä vaikkapa tämän iltainen valtuusto, jossa kävimme läpi tänään pienten kouluyksiköiden muodostamisen kriteereitä. On selvää, että meistä jokainen haluaisi puolustaa kyläkouluja. Mutta silloin kun on oikeasti saatava säästöjä aikaan, on kyläkoulutkin otettava tarkkailtavien asioiden listalle. Jokainen meistä myös ymmärtää sen, että koulu jossa on parikymmentä oppilasta ei voi olla kovinkaan kustannustehokas. No seuraavaksi tullaan siihen, onko raha ainoa asia joka näitä asioita määrittää. Ei varmasti ole.

Vaikka kyläkoulut kovin idyllisiltä meistä monista kuulostavatkin, niin aina ne eivät kuitenkaan sitä ole. Mitä jos koulun ainoa opettaja ei pystykään antamaan laadukasta opetusta kaikille ja kaikissa aineissa. Mitä jos esim. tämän päivän tekniikka ei ole siinä määrin hallussa, mitä nykykouluissa pitäisi. Löytyykö tarvittavaa osaamista erilaisille oppijoille tai taitoa ristiriitojen ratkaisuun. Miltä tuntuu käydä koulua, jossa ei ole omaikäisiä kavereita jne.

Usein vedotaan tasa-arvoisuuteen. Onko oikein, että kyläkoulut lakkautetaan ja lapset joutuvat pitkienkin matkojen päähän kun toiset saavat käydä koulua lähellä. No ei varmaankaan aina ole, mutta se on myöskin tosiasia, että iso osa ellei puolet näistä kyläkoulujen lapsista kuuluvat jo koulukyydin piiriin. Seuraava argumentti on, että lapset joutuvat ainakin odottelemaan koululla kohtuuttomia aikoja, jotta kuljetukset lähtevät. Osa varmasti joutuu, ja osa toisaalta saa tehdä läksyjä koululla tai käydä kerhossa sen sijaan, että viettäisi iltapäivät kotona yksin. Seuraavaksi sanotaan, että miten tuollaiseen sitten on rahaa jos kouluihin ei. Kaikkea sitä rahaa ei suinkaan tarvitse sivistystoimen puolelta etsiä, sillä onhan meillä vahva kolmas sektori joka näitä palveluita voi tuottaa. Ja ehkäpä koulukyytien kautta myös alueen vanhusten elämänlaatu paranisi, jos samaan kyytiin koululaisten kanssa pääsisi vaikka asioilla käymään ja toisaalta eri ikäisten ihmisten luonteva kanssakäyminenkin näin lisääntyisi. Tai onko se tasa-arvoa, että pienen koulun ylläpitoon ja väistämättömiin remontteihin laitetaan rahaa, kun samalla rahalla voitaisiin isommassa koulussa saada lisää resursseja useammalle lapselle.

Mitä tällä nyt sitten halusin sanoa. No ainakin sen, että asioita ei pidä katsoa vain yhdestä näkökulmasta. Kun malttaa laajentaa näkökulmaa, niin asiat saattavat näyttääkin hieman toiselta. Ja halusin kannustaa myös kaikkia kaupunkilaisia osallistumaan palvelulinjausten tekoon, kun siihen on nyt mahdollisuus esim. nettisivujen kautta.

Kuntien tehtäviä voi käydä vilkaisemassa täältä: http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/03_kunnat/20130117Kuntie/Kuntien_tehtaevien_kartoitus_finaali_NETTI.pdf

Ja ideoita ja ajatuksia Jyväskylän palvelulinjauksia varten voi jättää täällä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.