sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Keskimaan vaalit


 

Miksi lähdin ehdolle? No siihen on montakin syytä. Aiemmin olin sitä mieltä, että samojen ihmisten ei pitäisi pyöriä joka paikassa – ja toki osittain olen samaa mieltä edelleen.  Ärsytti oikeasti samat naamat ja temput vuodesta toiseen ja ärsyttää vieläkin. Kyse ei kuitenkaan ole siitä kuuluisasta takinkäännöstä tälläkään kertaa J

Usein kuulee sanottavan, että miten kaupunginvaltuutettu voi istua myös Keskimaan edustajistossa, kun sama henkilö päättää esim. kaavoituksesta ja ilmankos Keskimaa saa aina parhaat tontit. No, kaava-asiat harvemmin tulevat valtuustoon, vaan kyllä ne pääsääntöisesti lautakunnissa käsitellään. Ja uskon myös siihen, että fiksu valtuutettu tajuaa jäävätä itsensä silloin, kun asia tulee liian lähelle. Näin ei tunnu kaikki valtuutetut kuitenkaan tekevän, mutta toiset hyvinkin tarkasti….näyttäisipä olevan vähän puoluesidonnaistakin.

Mutta ne perimmäiset syyt.  No yksi merkittävimmistä syistä on se, että meidän pientenkin yritysten sanaa kuultaisiin ja meillekin jäisi elintilaa kuitenkin kohtuullisen isossa kaupungissamme. Tietysti enemmän olemme kuluttajan armoilla, kun emme pysty tarjoamaan bonusta ja puoli-ilmaisia pullakahveja, mutta me kilpailemme sen sijaan yksilöllisyydellä, tuoreella ja aidosti paikanpäällä valmistetulla laadukkaalla ruualla ja hyvällä palvelulla ja lämminhenkisyydellä. Pienen yrityksen edustajana toivoisin enemmän yhteistyötä seutumme yritysten ja Keskimaan välillä, sillä uskon sen hyödyttävän kaikkia osapuolia.

Toinen intressini on lähiruuan saatavuuden ja käytön edistäminen. Mitä lähempänä ruoka on valmistettu, sen tuoreempaa se on. Sitä helpommin tuottaja pystytään selvittämään ja voidaan hyödyntää vuodenaikojen mukaista ruokaa. Samalla voidaan vaalia suomalaisia ja maakunnallisia ruokaperinteitä ja lähiruoan käyttö lisää myös seutumme taloudellista hyvinvointia. Näin ollen näkisin erittäin tärkeänä, että lähiruuan tuottajat kutsuttaisiin yhteiseen neuvottelupöytään pohtimaan, millaisia toiveita kuluttajilla on, millaisia intressejä ja tarpeita Keskimaalla ja mitä tuottajat voivat tarjota ja miten. Liian usein kuulee, että Keskimaan volyymi on sellainen, ettei pienten tuottajien kapasiteetti riitä. No mitäpä jos lyötäisiin yhteen saman alan tuottajat ja heiltä tilattaisiin yhteishankintana. Näin esim. Petäjävedellä ja vaikkapa Toivakassa toimivat lammastilat voisivat etsiä yhteistyöetuja ja yhdessätuumin hoitaa tilatut tuotteet ja toimitukset.

Kolmas mielenkiinnon kohteeni on Keskimaan yhteiskuntavastuu. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, kuinka Keskimaa jakaa voitostaan seudun hyvinvointiin oman osuutensa muutoinkin kuin yhteisöveroina. Eli millaisia tapahtumia ja yhteisöjä tuetaan sponsoroinnein jne. Mieluusti näkisin, että monet yleishyödylliset järjestöt (muutkin kuin urheiluun liittyvät) voisivat toimia Keskimaan yhteistyökumppaneina. Esimerkiksi Martat järjestävät esim. vähävaraisille lapsiperheille, työttömille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, sekä maahanmuuttajille kursseja, jotka edistävät osallistujiensa arjen hallinnan taitoja ja lisäävät kotitalouksien hyvinvointia. Vastaavan tapaisia toimijoita on seudulla monia. Voisikohan yhteistyö näiden järjestöjen kanssa olla yksi tapa kantaa yhteiskuntavastuuta ja lisätä maakuntamme hyvinvointia. Yhteiskuntavastuuseen liittyy mielestäni myös työntekijöistä huolehtiminen, eli en kyllä näe suotavana sitä, että alan työsopimuslakia rikotaan, vaan työnantajan tulisi ensisijaisesti pitää huolta omien työntekijöidensä toimeentulosta ja hyvinvoinnista ja vasta sen jälkeen harkita vuokratyöfirmojen käyttöä.

Tässäpä päällimmäiset ajatukseni siitä, miksi minua kiinnostaisi toimia Keskimaan edustajistossa. Numeroni Keskimaan vaaleissa on 159.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.