lauantai 7. heinäkuuta 2012

Kesäkirpparilla

Olipas mukava päivä kesäkirppiksellä. Jotenkin etukäteen tuntuu kauhean vaivalloiselta siivoilla kaapit turhasta tavarasta, pestä ja silittää korikaupalla vaatteita ja viikata niistä nättejä nippuja. Mutta....sitten kun pääsee kirpparille ja saa nyssäkät tyhjennettyä pöytään tai viltille,  kirpparin riemu muistuu taas mieleen. Samanhenkisiä ihmisiä myymässä, sekä ostamassa ja mikä mielihyvä kun yksikin tavara löytää uuden omistajan! Puolet hauskuudesta on jutustelussa ja siinä, kun huomaa jonkun itselleen tarpeettomaksi käyneen tavaran tuntuvan toisesta suoranaiselta löydöltä.

Kyllä sitä taas kerran sen tavaramäärän keskellä vannoi, että tästä lähtien olen entistä tarkempi sen suhteen, että kun yksi tavara tulee taloon, niin yksi lähtee. Vaikka eipä tuo vielä oikeasti ole muuta kuin oman kodin siisteyttä edistävä juttu.

Hyllyjä siivoillessani käteeni osui myös kirjanen jota olen ollut toimittamassa (JAPA ry 2006) ja kirjoittanut siihen artikkelin otsikolla Taloudellinen kestävä kehitys kotitalouden näkökulmasta. Siis miten minä olen voinut unohtaa jo tuohon kirjoittamani  yksinkertaisen "viisauden"! "Osta se mitä ilman et tule toimeen, älä sitä mitä tarvitset". Kunpa se menisi edes noin, vaan  ehkä tuohon joutuisi lisäämään, että älä ainakaan osta sitä mitä vain haluat. Sillä kun aidosti pysähtyy miettimään, niin aika vähän on sellaista mitä tällainen keski-ikäinen nainen enää tarvitsisi (siis kosmetikka ja ihmeitä lupaavat voiteethan eivät lukeudu näihin) kun kaikkea jo on ylenmäärin.

Artikkelin loppuun olin listannut Kotitalouden kestävän kehityksen toimintaohjelman tavoitteineen ja se täytyy kyllä ilokseni todeta, että aika monta kohtaa sain ruksia ekologisen- ja taloudellisen kestävyyden kohdalta, mutta onneksi jotain myös sosiaalisen kestävyyden sarakkeista. Ja kun tämän päivän kirpparisaldoa miettii, niin pisteitä taitaa kertyä joka sarakkeeseen.

Omatunto hieman keveämpänä saan käydä nukkumaan ja huomenna lupaan ainakin puolen numeron verran pienentää hiilijalanjälkeäni. Liikun vain juosten tai rullaillen, vaikka olisi kuinka tuskastuttava olo, en viilennä taloamme ja ruuanlaitonkin koitan hoitaa mahdollismman vähillä energioilla (sekä kcal, että kW) ja sehän on nyt kesäaikaan helppoa, kun on raikkaita ja tuoreita vihanneksia. Jos kiinnostuit omasta hiilijalanjäljestäsi, niin tuoltapa http://ilmastodieetti.fi/Ilmastolaskuri.html pääset yhteen testiin (näitähän on lukuisia ja kaikki mittaavat hieman eri asioita ja eri painotuksilla), jossa voit testailla eri vaihtoehtojen vaikutuksen jalanjälkeesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.