Niinpä tuli taas käytyä Muuramessa
mustikassa, kuten niin monena vuonna. Jos
muuramelaisia moititaan siitä, että ottavat rusinat pullasta niin meidän
perheessä otetaan sitten ainakin muutama ämpärillinen takaisin. Samalla kyllä
tulee ihasteltua Muuratjärven maisemia (kun mökkiäkään ei siellä enää pariin
vuoteen ole ollut) ja vihasteltua järkyttävää ihmisten aiheuttamaa liikennemelua.
Metsissä kypsyy vuosittain
yli 500 miljoonaa kiloa marjoja, mutta niistä kerätään talteen vain kymmenkunta
prosenttia. Luulisi terveellisen ja ilmaisen ruuan kelpaavan, eikä varmaan
olisi pahitteeksi jos koululaisetkin keräisivät osan kouluruuastaan itse ja
tutustuisivat samalla luontoon ja oppisivat arvostamaan suomalaista ruokaa.
Liian usein kouluissa
tarjotaan maahantuotua ruokaa. Mitä lähempänä ruoka on valmistettu, sen
tuoreempaa se on. Sitä helpommin tuottaja pystytään selvittämään ja pystytään
hyödyntämään vuodenaikojen mukaista ruokaa. Samalla voidaan vaalia suomalaisia ja
maakunnallisia ruokaperinteitä.
Suomessa on rikas
ruokakulttuuri, jonka tulisi olla osa koulujen arkea. Se miten koulussa syödään
ja ruoasta keskustellaan vaikuttaa ruoan arvostukseen.
Kuntapäättäjien tehtävä on
taata riittävä rahoitus ja resurssit, jotta laadukkaan ja kotimaisen kouluruoan
tarjoaminen on mahdollista. Kotimaiset elintarvikkeet ovat eettisesti ja
ympäristön kannalta perusteltu valinta kouluruuaksi. Lähiruoan käyttö lisää
myös seutumme taloudellista hyvinvointia, joten kyse ei ole pelkästään menoerästä.
Voitaisiinpa
Jyväskylässäkin ottaa mallia Konneveden kunnasta, jossa lähiruokaa käytetään
kouluruokailussa luontevasti ja järjestetään erilaisia teemakausia
kouluruokailuun. Kouluruokaan on esimerkiksi Konnevedellä normaalisti käytetty
noin 80 senttiä ateriaa kohden, mutta jo 20 sentin lisäyksellä on saatu
listalle reilusti lähiruokaa lihasta alkaen (käytetyintä lähiruokaa ovat
yleensä marjat, juurekset ja leivonnaiset).
Ja tämän lähiruuan käytön
takaa Konneveden kunnanvaltuuston noin kymmenen vuotta sitten allekirjoittama
suositus, jonka mukaan lähiruokaa suositaan kaikissa kunnan keittiöissä.
Olisipa hienoa saada tällainen aikaan myös Jyväskylässä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.