keskiviikko 1. elokuuta 2012

Mansikat omalta maalta, Muuramesta mustikatNiinpä tuli taas käytyä Muuramessa mustikassa, kuten niin monena vuonna.  Jos muuramelaisia moititaan siitä, että ottavat rusinat pullasta niin meidän perheessä otetaan sitten ainakin muutama ämpärillinen takaisin. Samalla kyllä tulee ihasteltua Muuratjärven maisemia (kun mökkiäkään ei siellä enää pariin vuoteen ole ollut) ja vihasteltua järkyttävää ihmisten aiheuttamaa liikennemelua.
Metsissä kypsyy vuosittain yli 500 miljoonaa kiloa marjoja, mutta niistä kerätään talteen vain kymmenkunta prosenttia. Luulisi terveellisen ja ilmaisen ruuan kelpaavan, eikä varmaan olisi pahitteeksi jos koululaisetkin keräisivät osan kouluruuastaan itse ja tutustuisivat samalla luontoon ja oppisivat arvostamaan suomalaista ruokaa.
Liian usein kouluissa tarjotaan maahantuotua ruokaa. Mitä lähempänä ruoka on valmistettu, sen tuoreempaa se on. Sitä helpommin tuottaja pystytään selvittämään ja pystytään hyödyntämään vuodenaikojen mukaista ruokaa. Samalla voidaan vaalia suomalaisia ja maakunnallisia ruokaperinteitä.
Suomessa on rikas ruokakulttuuri, jonka tulisi olla osa koulujen arkea. Se miten koulussa syödään ja ruoasta keskustellaan vaikuttaa ruoan arvostukseen.
Kuntapäättäjien tehtävä on taata riittävä rahoitus ja resurssit, jotta laadukkaan ja kotimaisen kouluruoan tarjoaminen on mahdollista. Kotimaiset elintarvikkeet ovat eettisesti ja ympäristön kannalta perusteltu valinta kouluruuaksi. Lähiruoan käyttö lisää myös seutumme taloudellista hyvinvointia, joten kyse ei ole pelkästään menoerästä.
Voitaisiinpa Jyväskylässäkin ottaa mallia Konneveden kunnasta, jossa lähiruokaa käytetään kouluruokailussa luontevasti ja järjestetään erilaisia teemakausia kouluruokailuun. Kouluruokaan on esimerkiksi Konnevedellä normaalisti käytetty noin 80 senttiä ateriaa kohden, mutta jo 20 sentin lisäyksellä on saatu listalle reilusti lähiruokaa lihasta alkaen (käytetyintä lähiruokaa ovat yleensä marjat, juurekset ja leivonnaiset).
Ja tämän lähiruuan käytön takaa Konneveden kunnanvaltuuston noin kymmenen vuotta sitten allekirjoittama suositus, jonka mukaan lähiruokaa suositaan kaikissa kunnan keittiöissä. Olisipa hienoa saada tällainen aikaan myös Jyväskylässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.