lauantai 16. elokuuta 2014

Harkinta-aikaa


Tämä loppukesä on aikaa, jolloin moni poliitikko miettii lähtisikö ehdolle eduskuntaan. Ymmärrän tuon myllerryksen mitä mielissä käy. Riittääkö oma osaaminen, mitkä ovat ne minulle tärkeimmät asiat, kestänkö vaalikiertueen tahtia, jaksanko henkistä painetta ja jatkuvaa arvostelua.

Itselle tuntui jotenkin luontevalta jatkolta pohtia ihan tosissaan seuraavaa askelta, sillä kunnallispolitiikka on tullut nyt viimeistään tutuksi, kun päivittäin sen kanssa on tekemisissä. On helpompaa kun tietää miten kuntataloudessa asiat toimivat, peilata valtion tason päätösten heijastumista kuntiin, kotitalouksiin ja yksittäisiin ihmisiin.

Omiksi vahvuuksikseni tiesin talouden, kolmannen sektorin ja kotitalouksien haasteiden tuntemuksen. Yliopistossa pääaineeni oli kuluttajaekonomia ja siitä olen kyllä aidosti ylpeä. Meitä Viikistä valmistuneita on vähän, kaksitoista opiskelijaa otetaan vuosittain alaa opiskelemaan. Monelle kuluttajaekonomia ei kerro oikein mitään. Suurimpia ainekokonaisuuksia omissa opinnoissani olivat kansantaloustiede, kuluttajakäyttäytyminen, tilastotiede, sekä rahoitus ja lainsäädäntö.

Kun minua pyydettiin Kokoomuksen ehdokkaaksi ensi kevään vaaleihin, tarvitsin minäkin harkinta-aikaa. Sen olin jo valtuustossa ja kaupunginhallituksessa huomannut, että asiat eivät ole mitään ydinfysiikkaa tai kvanttimekaniikkaa, mutta aikaa, asioihin perehtymistä ja johdonmukaisuutta tarvitaan. Niihin olin valmis. Vaan edelleen mietitytti se yksi ikävä puoli, mikä näyttää leimaavan nykyaikaa.

Kaikki on julkista, poliitikot yleistä riistaa ja yksityisyyttä tai arvostusta ei ole juuri olemassakaan. Viime vuosien tuntumalla sanoisin, että ne pitävät kovinta meteliä ja arvostelevat suurimmalla äänellä, ketkä eivät ole itse valmiita käyttämään omaa aikaansa yhteiskuntamme hyväksi. Sieltä tulee ne kärkevimmät arvostelut ja herroittelut ja kohinat suurista palkkioista. No, sen voin kyllä kertoa, että ei tätä kaikkea ihan vain rahan voimalla jaksa, esim. itselleni jää yhden kokouksen palkkiosta käteen 48 euroa ja kokoukseen valmisteluineen kuluu aikaa viidestä tunnista eteenpäin.

Kyllä isoimmat taistot kävin itseni kanssa juuri tuosta yksityisyyden menettämisestä. Nykyinen ilmapiiri on se, että kaikkea saa kuvata, kaikkea saa haukkua ja mitä negatiivisempaa sen parempaa. Lasteni vuoksi harkitsin asiaa pitkään. Itse en ole vielä joutunut kovin negatiivisten asioiden kanssa tekemisiin, ainoastaan ulkonäköni vuoksi. Olen saanut kuulla kuinka olen ”päässyt piireihin” vain ulkonäköni vuoksi, toisaalta olen saanut kuulla, että inhoan sinua ulkonäkösi takia, kuullut olevani ruma tai kotkannenäinen kuiva ämmä.  En voi väittää etteivätkö nämä kommentit olisivat missään tuntuneet ja saaneet pohtimaan aiempia hetkiä elämässäni, joissa olen ulkonäköäni joutunut miettimään vaikka koskaan en itseäni ole kummoisena pitänyt ja asialle kauheasti aikaa suonut. 

Mutta enemmänkin olen huolissani lapsista ja nuorista. Millaisen kuvan me aikuiset heille annamme, jos toisen arvostelu on ihan ok ja hyväksyttävää. Jättääkö joku elämässään jotain tekemättä, tai luopuuko unelmistaan siinä pelossa ettei jaksa paineita ja arvostelua. Harva meistä on ulkonäköään, perhettään tai elintasoaan saanut lapsuudessaan valita. Niillä mennään mitä on ja aina voi koittaa parantaa, mutta se ei voi olla mikään itseisarvo, vaan se, että saisi elää onnelliseen elämän hyväksyttynä ja rakastettuna. Ulkonäöllä tai varallisuudella kun ei kuitenkaan ole lopulta merkitystä, ainoastaan sillä mitä on antanut toisille.

Mikä sitten auttaa jaksamaan. Hyvät keskustelut ihmisten kanssa, kun vaikeistakin asioista puhutaan rakentavaan sävyyn ketään syyttelemättä ja toisia mustamaalaamatta. Toisten poliitikkojen tuoma tuki ja ymmärrys, että samassa veneessä ollaan ja vaikeuksista huolimatta haluamme saada asioita parempaan suuntaan ja yhteiskuntaamme kestävämmälle pohjalle. Myös tunne siitä, että itse ainakin on yrittänyt.

Toivon tsemppiä, lujaa luonnetta ja vahvaa itsetuntoa kaikille ehdolle lähteneille tai sitä harkitseville.  Ja suvaitsevaisuutta, lämmintä sydäntä ja kaunista käytöstä meille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.